Agraïments

El contingut d’aquest llibre no hauria estat possible sense l’enriquiment artistic i les experiències compartides durant 27 anys amb els amics i companys de l’Agrupació de Pessebristes de Sabadell, preparant cada any les exposicions col·lectives com també molts cursets de pessebrisme.

Aquest llibre tampoc hauria pogut veure la llum sense les aportacions i experiències dels companys de l’Associació Pessebrista de Palau-solità i Plegamans, amb els quals conjuntament l’editem.

Però jo el que més voldria és que aquest llibre fos un homenatge a la persona que a mi, des de molt petit, em va ensenyar a estimar EL PESSEBRE com ell l’estimava, amb paciència i perseverança i em va ensenyar moltíssimes de les tècniques que aquí s’expliquen i que conjuntament vam anar desenvolupant al llarg de més de 40 anys de fer pessebres. Em refereixo al meu pare Tomàs Mañosa i Rocabruna (1925-2002).

També vull agrair a la meva família la paciència i la tolerància amb els pessebres que m’ha demostrat durant aquests anys, per la infinitat d’hores robades a la llar i per haver- se aficionat en aquest art d’una manera activa fent també pessebres cada any.

Moltes gràcies a tots.

Jordi Mañosa i Mas Palau-solità i Plegamans, maig 2004

Portada i dibuixos artistics Manel Zorrilla i Giner

Construccio-dun-pessebre-llibre-ok Llibre "Tècniques i art"

Tu pessebrista

Pessebres tu fas, pessebres tu feies seguint indicacions d’aquells mestres pastaves el guix i cases en treies gravaves pedres, portals i finestres.

Un bon dia t’adones com altres ho fan amb altres materials i altres eines. Ho proves, com van? Funciona? I tant! No pesen, no embruten, va bé, endavant.

Pensant i pensant flueixen idees. Provar coses noves? D’avantatges n’hi han. Muntanyes, valls, rierols, camps i feixes tallant i gravant fàcilment apareixen ajuntant les plaques les cases es fan.

Amb els anys i el treball creix l’experiència. I vols compartir el goig que has trobat. Art i tenacitat fan gaudir d’aquesta ciència. I voldries que d’altres ho haguessin provat.

Com més t’hi posaves més valor en treies. Amb enginy, creativitat i esforç aquest art enriqueix i eixampla el cor. Pessebres tu fas, pessebres tu feies. Pastaves el guix i cases en treies.